donderdag 6 juni 2013

D-D-D Inhaker

Gisteren keek ik nietsvermoedend naar Hart van Nederland. Ineens was daar een nieuwsbericht over een eend. Natúúrlijk was ik benieuwd en ging ik er extra goed voor zitten. Volgens het nieuwsbericht bleek het een bijzondere dag te zijn. Althans, voor het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Hier moet ik nog even op inhaken.

Gisteren was het namelijk: Dead Duck Day. Deze dag is spontaan ontstaan om 5 juni 1995, om 17:55 uur. Meneer Kees Moeliker (conservator van het Museum) zag destijds een mannelijke eend zich te pletter vliegen tegen het raam van het museum. Niet zo bijzonder dus, waarom daar een speciale dag van maken? Dat kwam door de volgende gebeurtenis:
Nadat de eend zich te pletter had gevlogen, kwam er een andere eend aanvliegen. Deze begon het lijk te 'verkrachten'. Volgens mr. Moeliker was dit de eerste keer dat er 'Necrofilie' geuit werd, onder de eend. Maar, wat bleek: de 'verkrachter' was óók een mannetje. Dus viel deze zaak onder het mom van én Necrofilie én Homofilie.
Zelf zegt Moeliker: ''Deze eend en de publiciteit die hij gegenereerd heeft, is voor veel mensen een eyeopener geweest. Diversiteit in seksueel gedrag is dankzij de eend bespreekbaar, zeker in kringen waar men het woord homoseksuele necrofilie niet in de mond durft te nemen. Zo gauw blijkt dat het om eenden gaat, breekt het ijs, en wil men alle ins en outs weten.''
Nu draait Dead Duck Day niet alleen om deze dode eend. Moeliker wil met deze dag aandacht vragen voor vogels die zich doodvliegen tegen ramen.

Sinds 2008 is DDD voor het publiek openbaar. Dus, wie heeft er zin om volgend jaar 5 juni mee te gaan..? ;)

Bron: X

Geen opmerkingen:

Een reactie posten